Πόσο Επηρεάζει η Διατροφή μου τη Στοματική μου Υγεία;

Η σωστή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία των δοντιών και των ούλων, όπως άλλωστε και στη συνολική σας υγεία. Μια ισορροπημένη δίαιτα τροφοδοτεί τα δόντια και τα ούλα σας με τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες και μέταλλα, όλα απαραίτητα για να είναι ανθεκτικά και να αντιστέκονται στις μολύνσεις. Τροφές με ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, καθαρίζουν τα δόντια ενώ μαλακές και κολλώδεις τροφές μένουν επάνω και ανάμεσα στα δόντια και παράγουν περισσότερη πλάκα.

Κάθε φορά που τρώτε κάτι που περιέχει ζάχαρη ή άμυλο, τα βακτηρίδια της πλάκας παράγουν οξέα τα οποία επιτίθενται στα δόντια σας επί 20 λεπτά της ώρας. Για να περιορίσετε τη βλάβη στο σμάλτο των δοντιών σας, καλό θα είναι να προσέχετε τι τρώτε ανάμεσα στα γεύματα: αποφύγετε τις ζαχαρώδεις και αμυλώδεις τροφές και προτιμήστε θρεπτικότερες, όπως το τυρί, τα ωμά λαχανικά, το γιαούρτι ή τα φρούτα.

Πώς Μπορώ να αποτρέψω την Τερηδόνα;

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και καθαρίζετέ τα με νήμα μία φορά την ημέρα, για να απομακρύνετε την πλάκα που παγιδεύται ανάμεσα στα δόντια και κάτω από την παρυφή των ούλων.
  • Κάνετε συχνούς οδοντιατρικούς ελέγχους. Είναι αδύνατον να διαγνώσετε μόνοι σας τις πιθανές παθήσεις της στοματικής σας κοιλότητας. Η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές από τους ασθενείς παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο. Η προληπτική φροντίδα σας απαλλάσσει από προβλήματα και αποτρέπει την επιδείνωσή τους.
  • Κάνετε ισορροπημένη διατροφή χωρίς πολύ ζάxαρη και άμυλο. Οταν τρώτε αμυλώδεις ή ζαχαρώδεις τροφές προτιμήστε να τις τρώτες μαζί με τα κυρίως γεύματα, για να μειώνετε την έκθεση των δοντιών σας στα οξέα.
  • Χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού του στόματος που περιέχουν fluoride.

Πώς να Καθαρίζω με Νήμα τα Δόντια μου;

Το κατάλληλο καθάρισμα με νήμα απομακρύνει την πλάκα και τα κατάλοιπα των τροφών από τα σημεία που δεν μπορεί εύκολα να φτάσει η οδοντόβουρτσα: κάτω από την παρυφή των ούλων και ανάμεσα στα δόντια σας. Και επειδή η πλάκα προκαλεί φθορά των δοντιών και των ούλων, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε καθημερινά τα δόντια σας με νήμα.Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα εφαρμόστε τις ακόλουθες οδηγίες:

  • Πάρτε 45 πόντους νήμα, τυλίξτε το στα μεσαία σας δάχτυλα και αφήστε 5-6 πόντους ανάμεσα στα δάχτυλα για να αρχίσετε το καθάρισμα.
  • Τεντώστε το νήμα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας και κινείστε το μαλακά και παλινδρομικά ανάμεσα στα δόντια σας.
  • Καθαρίστε με το νήμα τις βάσεις των δοντιών σας εκεί που συναντούν τα ούλα και πιέστε το μαλακά κάτω από το σημείο αυτό.Μην κάνετε απότομες κινήσεις γιατί μπορεί να τραυματίσετε τα ούλα σας.
Καθώς προχωρείτε από δόντι σε δόντι, χρησιμοποιείτε καθαρά τμήματα του νήματος.Για να απομακρύνετε το νήμα κάνετε την ίδια παλινδρομική κίνηση και βγάλτε το από τα δόντια.

Καλωσήλθατε !

Status

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε άρθρα που περιέχουν συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με την υγεία των δοντιών σας. Εάν έχετε ερωτήσεις μπορείτε να μεταβείτε στην σελίδα επικοινωνίας και να μας τις στείλετε. Χαρά μας να σας απαντήσουμε.

Τι Είναι η Προληπτική Έμφραξη και Πώς θα Ξέρω ότι το Παιδί μου τη Χρειάζεται;

Η προληπτική έμφραξη δημιουργεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμπόδιο για την τερηδόνα και σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται σωτήρια για τα ευαίσθητα μόνιμα δόντια των παιδιών. Γίνεται με εμφρακτικές συνθετικές ουσίες, οι οποίες καλύπτουν τις μασητικές επιφάνειες των πίσω μόνιμων δοντιών των παιδιών, εκεί όπου εμφανίζεται συχνότερα η τερηδόνα. Η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη και μπορεί να γίνει σε μια και μόνη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρός σας θα σας πεί αν τα παιδιά σας μπορούν να επωφεληθούν από την προληπτική έμφραξη γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, για την μόνιμη οδοντοστοιχία, τα παιδιά να εξετάζονται τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο, ιδίως μετά την ηλικία των έξι.

Τι είναι η Προληπτική Έμφραξη και οι Στιλβώσεις;

Η προληπτική έμφραξη γίνεται από τον οδοντίατρο στα δόντια των παιδιών, για να προστατευτούν οι μασητικές τους επιφάνειες. Οι βαθιές σχισμές στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών, παγιδεύουν τροφές και κατάλοιπα που είναι σχεδόν αδύνατο να απομακρυνθούν με την οδοντόβουρτσα και σε συνδυασμό με την «ανωριμότητα», λόγω ελλιπούς ενασβεστίωσης τα νεοανατέλοντα δόντια καθίστανται ευάλωτα στην τερηδόνα. Ο οδοντίατρος γεμίζει με εμφρακτικές ουσίες τις κοιλότητες και εμποδίζει έτσι τα βακτηρίδια και τα κατάλοιπα των τροφών να εγκατασταθούν εκεί.

Ο οδοντίατρος για να τοποθετήσει την εμφρακτική ουσία, στεγνώνει πρώτα το δόντι και γεμίζει τις κοιλότητες της μασητικής επιφάνειας με την συνθετική ουσία, που είναι ρευστή και έχει το χρώμα των δοντιών. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι εμφράξεις αυτές πρέπει να γίνουν μόλις εμφανιστούν τα δόντια.

Τι είναι η τερηδόνα;

Τερηδόνα σημαίνει φθορά των δοντιών. Η φθορά των δοντιών έχει σχέση με τον τρόπο ζωής: τι τρώμε, πόσο καλά φροντίζουμε τα δόντια μας, αν στο νερό που πίνουμε και στην οδοντόπαστα που χρησιμοποιούμε υπάρχει fluoride. Η κληρονομικότητα παίζει και αυτή ρόλο στους ρυθμούς φθοράς των δοντιών. Η τερηδόνα πλήττει κυρίως τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες κινδυνεύουν.Η τερηδόνα εμφανίζεται με τις ακόλουθες μορφές:

  • Τερηδόνα της μύλης: η πιό κοινή μορφή τερηδόνας που πλήττει παιδιά και ενήλικες και εμφανίζεται στις μασητικές επιφάνειες και ανάμεσα στα δόντια.
  • Τερηδόνα των ριζών: καθώς μεγαλώνουμε, τα ούλα συρρικνώνονται και εκθέτουν τμήματα των δοντιών που δεν καλύπτονται από σμάλτο, τα οποία και είναι περισσότερο ευάλωτα στην τερηδόνα.
  • Τερηδόνα των άκρων των παλιών σφραγισμάτων: εμφανίζεται γύρω από παλιά σφραγίσματα ή θήκες. Στα σημεία αυτά συσσωρεύεται πλάκα η οποία με τον καιρό δημιουργεί τερηδόνα.

Οι ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο από τερηδόνα εάν πάσχουν από ξηροστομία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση, σε φάρμακα,σε ακτινοβολίες, σε χημιοθεραπείες και μπορεί να είναι προσωρινή ( μέρες ή μήνες) ή χρόνια. Αυτό εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί.

Η τερηδόνα απειλεί σοβαρά τα δόντια. Εάν δεν την αντιμετωπίσετε μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σας, να απονεκρώσει τα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στο κέντρο τους και να δημιουργήσει απόστημα, δηλαδή ενδοοστική μόλυνση. Το απόστημα αντιμετωπίζεται μόνο με ενδοδοντική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή εξαγωγή του δοντιού αφού προηγηθεί αντιβιοτική αγωγή.

Πώς θα Εντοπίσω την Τερηδόνα;

Μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας πεί με ασφάλεια εάν έχετε τερηδόνα, γιατί η τερηδόνα αναπτύσεται κάτω από την επιφάνεια των δοντιών. Αν τρώτε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες (ζάχαρη και άμυλο), οι τροφές αυτές τροφοδοτούν τα βακτηρίδια της πλάκας, τα οποία παράγουν οξέα που καταστρέφουν τα δόντια από μέσα. Με το χρόνο καταστρέφεται το σμάλτο κάτω από την επιφάνεια του δοντιού, ενώ η επιφάνεια παραμένει άθικτη. Όταν το σμάλτο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια διαβρωθεί τελείως, τότε καταρρέει η επιφάνεια και δημιουργείται μια κοιλότητα.

Η τερηδόνα αναπτύσσεται συχνότερα στις κοιλότητες της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών, ανάμεσα στα δόντια και στην παρυφή των ούλων. Ο καλύτερος τρόπος για να την εντοπίσετε πριν επιδεινωθεί, είναι να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά για ελέγχους.

Τι είναι το Σφράγισμα;

Με το σφράγισμα αποκαθίσταται η λειτουργία και το σώμα ενός δοντιού που έχει καταστραφεί από τερηδόνα. Ο οδοντίατρος αφαιρεί πρώτα από το δόντι το κατεστραμμένο τμήμα του, καθαρίζει την περιοχή αυτή και γεμίζει την κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί με ένα από τα υλικά με τα οποία γίνονται τα σφραγίσματα.

Με το σφράγισμα εμποδίζονται τα βακτηρίδια να δράσουν μέσα στο δόντι και να το καταστρέψουν ακόμη περισσότερο. Μεταξύ διαφόρων υλικών που χρησιμοποιούνται για τα σφραγίσματα, περιλαμβάνονται ο χρυσός, η πορσελάνη, η συνθετική ρητίνη και ένα αμάλγαμα από μόλυβδο, χαλκό, κασσίτερο και κάποιες φορές ψευδάργυρο.

Τι είναι η Πάθηση των Ούλων;

Είναι μια μόλυνση των ούλων, η οποία εάν επιδεινωθεί, μπορεί να προσβάλει το οστούν που συγκρατεί και υποστηρίζει τα δόντια σας. Προκαλείται από τα βακτηρίδια της πλάκας, η οποία επικάθεται διαρκώς στα δόντια. Αν δεν απομακρύνεται με καθημερινό βούρτσισμα και καθάρισμα με νήμα, η πλάκα συσσωρεύεται και τα βακτηρίδιά της προσβάλλουν, όχι μόνο τα δόντια και τα ούλα σας, αλλά και το οστούν που υποστηρίζει τα δόντια. Τα δόντια χαλαρώνουν ,αποκτούν κινητικότητα και στο τέλος αφαιρούνται από τον οδοντίατρο.

 

Οι φάσεις της πάθησης των ούλων:

  • Ουλίτιδα: ερεθισμός των ούλων που προκαλείται από την πλάκα που εγκαθίσταται στην παρυφή των ούλων. Εάν δεν απομακρύνουμε καθημερινά την πλάκα με βούρτσισμα και νήμα, τότε παράγει τοξίνες (δηλητήρια), οι οποίες ερεθίζουν τον ιστό των ούλων και προκαλούν ουλίτιδα. Σε αυτό το πρώτο στάδιο μπορεί να θεραπευτεί η βλάβη, αφού το οστούν και ο συνεκτικός ιστός που συγκρατούν τα δόντια δεν έχουν προσβληθεί.
  • Περιοδοντίτιδα: Στη φάση αυτή το οστούν και οι ίνες που συγκρατούν σταθερά τα δόντια σας, έχουν πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά. Στα ούλα σας δημιουργείται ένα κοίλωμα κάτω από την παρυφή τους και εκεί παγιδεύονται οι τροφές και η πλάκα. Η κατάλληλη οδοντιατρική αγωγή και η σχολαστική φροντίδα στο σπίτι, μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση.
  • Προχωρημένη Περιοδοντίτιδα: Είναι το τελευταίο στάδιο της πάθησης των ούλων κατά το οποίο έχουν καταστραφεί το οστούν και οι ιστοί που υποστηρίζουν τα δόντια. Τα δόντια γίνονται χαλαρά ή πέφτουν και δυσκολεύεστε στο μάσημα. Εάν δεν σωθούν με κάποια εντατική αγωγή, τότε πρέπει να αφαιρεθούν.