Τι είναι η Πάθηση των Ούλων;

Είναι μια μόλυνση των ούλων, η οποία εάν επιδεινωθεί, μπορεί να προσβάλει το οστούν που συγκρατεί και υποστηρίζει τα δόντια σας. Προκαλείται από τα βακτηρίδια της πλάκας, η οποία επικάθεται διαρκώς στα δόντια. Αν δεν απομακρύνεται με καθημερινό βούρτσισμα και καθάρισμα με νήμα, η πλάκα συσσωρεύεται και τα βακτηρίδιά της προσβάλλουν, όχι μόνο τα δόντια και τα ούλα σας, αλλά και το οστούν που υποστηρίζει τα δόντια. Τα δόντια χαλαρώνουν ,αποκτούν κινητικότητα και στο τέλος αφαιρούνται από τον οδοντίατρο.

 

Οι φάσεις της πάθησης των ούλων:

  • Ουλίτιδα: ερεθισμός των ούλων που προκαλείται από την πλάκα που εγκαθίσταται στην παρυφή των ούλων. Εάν δεν απομακρύνουμε καθημερινά την πλάκα με βούρτσισμα και νήμα, τότε παράγει τοξίνες (δηλητήρια), οι οποίες ερεθίζουν τον ιστό των ούλων και προκαλούν ουλίτιδα. Σε αυτό το πρώτο στάδιο μπορεί να θεραπευτεί η βλάβη, αφού το οστούν και ο συνεκτικός ιστός που συγκρατούν τα δόντια δεν έχουν προσβληθεί.
  • Περιοδοντίτιδα: Στη φάση αυτή το οστούν και οι ίνες που συγκρατούν σταθερά τα δόντια σας, έχουν πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά. Στα ούλα σας δημιουργείται ένα κοίλωμα κάτω από την παρυφή τους και εκεί παγιδεύονται οι τροφές και η πλάκα. Η κατάλληλη οδοντιατρική αγωγή και η σχολαστική φροντίδα στο σπίτι, μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση.
  • Προχωρημένη Περιοδοντίτιδα: Είναι το τελευταίο στάδιο της πάθησης των ούλων κατά το οποίο έχουν καταστραφεί το οστούν και οι ιστοί που υποστηρίζουν τα δόντια. Τα δόντια γίνονται χαλαρά ή πέφτουν και δυσκολεύεστε στο μάσημα. Εάν δεν σωθούν με κάποια εντατική αγωγή, τότε πρέπει να αφαιρεθούν.