Τι Πρέπει να Ξέρω για να Προστατεύω Καλύτερα τα Δόντια μου;

Ακόμα κι αν βουρτσίζετε τα δόντια σας και τα καθαρίζετε με νήμα συστηματικά, η στοματική σας υγεία απειλείται και από άλλους κινδύνους. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτούς τους κινδύνους αποτελεσματικά.
Η ουλίτιδα στα αρχικά της στάδια μπορεί να θεραπευτεί εύκολα. Τα ούλα σας γίνονται κόκκινα, συρρικνώνονται και συνήθως ματώνουν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα αυτά επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας πρίν η κατάστασή σας επιδεινωθεί, γιατί στα προχωρημένα στάδια της ουλίτιδας κινδυνεύετε να χάσετε τα δόντια σας.

Η υγεία των ούλων σας μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σας υγεία. Έχει εντοπισθεί πιθανή σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας (πάθηση των ούλων) και άλλων ασθενιών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Για να προλάβετε την εκδήλωση της ουλίτιδας βουρτίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, καθαρίζετέ τα με νήμα μία φορά την ημέρα και πηγαίνετε στο οδοντίατρό σας για καθαρισμό, κάθε έξη μήνες.

Καθώς μεγαλώνουμε συχνά δημιουργείται τερηδόνα γύρω από τα παλιά σφραγίσματα (επανατερηδονισμός των ορίων των παλαιών εμφράξεων) και φθορές στις ρίζες των δοντιών. Και για αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικό το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών, ο καθαρισμός τους με το νήμα και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Η ευαισθησία μπορεί να αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε. Τα ούλα υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και εκθέτουν τμήματα των δοντιών, τα οποία δεν προστατεύονται από το σμάλτο. Τα τμήματα αυτά αντιδρούν με πόνο στις κρύες ή ζεστές τροφές και στα κρύα ή ζεστά ροφήματα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, στις ξυνές και γλυκές τροφές και ποτά. Δοκιμάστε μια ειδική για την ευαισθησία οδοντόπαστα και αν το πρόβλημα επιμένει, πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας, γιατί μπορεί να έχετε τερηδόνα ή κάποιο δόντι σας να έχει σπάσει.

Οι θήκες καλύπτουν και ενισχύουν φθαρμένα δόντια. Χρησιμοποιούνται επίσης για να βελτιώσουν την εμφάνιση, το σχήμα και την αρμονία των δοντιών. Τα εμφυτεύματα και οι γέφυρες αντικαθιστούν δόντια ή τμήματα της οδοντοστοιχίας. Με τα εμφυτεύματα αντικαθίστανται πολλές φορές και οι δύο οδοντοστοιχίες. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για την περίπτωσή σας. Οι γέφυρες στηρίζονται στα φυσικά ή στα εμφυτευμένα δόντια που βρίσκονται στις δύο πλευρές του κενού της οδοντοστοιχίας.